Oracle heeft de nieuwe Java-update SE 11 (JDK11) gelanceerd. De nieuwe release biedt onder andere verbeteringen in de productiviteit van ontwikkelaars, evenals ondersteuning voor moderne cryptografische en internetstandaarden.

De belangrijkste eigenschappen van de Java SE 11 release:

  • Nest-based-toegangscontrole: elimineert de noodzaak voor compilers om de toegankelijkheidsverbredende brugmethodes in te voegen.
  • Dynamische class-file constanten: vermindert de kosten en verstoringen bij het creëren van nieuwe vormen van materieel te maken class-file constanten en biedt bredere opties voor expressiviteit en prestaties.
  • ZGC: een volledig passieve GC-implementatie met een beperkt toewijzingslimiet en de laagst mogelijke latency-overhead.
  • Flight Recorder: lage overhead-datacollectiekader voor het oplossen van problemen met Java-applicaties en de HotSpot JVM.

Releaseschema
JDK 11 is de eerste Long Term Support-update (LTS) na het vorig jaar aangekondigde halfjaarlijkse releaseschema. De update is voortgekomen uit intensieve samenwerking tussen Oracle-engineers en leden van de internationale Java-ontwikkelaarscommunity. Sinds de release van Java SE 8 heeft deze community meegewerkt aan ruim honderd nieuwe verbeteringen die zijn toegevoegd via JDK 9, 10 en 11.

Migreren
Gebruikers kunnen nu van Java SE 8 naar Java SE 11 migreren in een tempo die bij hun unieke bedrijfsbehoeften past, ondersteund door Oracle’s Long Term Support. Oracle biedt haar klanten beveiligings- en bugfixing-updates voor JDK 11 tot en met 2026. De volgende LTS-release staat gepland voor september 2021.