Werknemers hebben in vergelijking met twintig jaar geleden veel meer vrijheid in het verwerken van informatie. Tegenwoordig werkt niet iedereen meer alleen op kantoor. Het checken van e-mail, een presentatie maken voor die meeting van morgen: het kan allemaal. Thuis, onderweg of bij de klant en op verschillende apparaten. Ook zorgt het voor betrokkenheid van de werknemer, die op een creatieve manier zijn werk kan doen.

Schaduw-IT

Vaak zijn die verschillende apparaten aan elkaar gekoppeld, maar niet altijd. En daarin zit nu net de uitdaging: schaduw-IT. Wat is het? En hoe ga je in het algemeen om met veiligheidsbedreigingen die vanuit jouw organisatie komen?

In het nieuws komt steeds vaker naar voren dat bedrijven last hebben van hackers. En worden gedwongen om geld over te maken, vaak in Bitcoins. De schade kan enorm zijn. Gegevens kunnen op straat komen te liggen. Bestanden worden gegijzeld. Of er ontstaat reputatieschade. Maar de dreiging kan ook van binnenuit komen.

Cloud

Bedrijven werken namelijk vaak niet volledig in de cloud. En als ze al in de cloud werken, is de beveiliging niet optimaal. Daarnaast gebruiken werknemers vaak meerdere applicaties. Met alle risico’s van dien. Deze applicaties kunnen de deur open zetten naar cybercriminelen.

Naast technische risico’s bestaat er ook een beveiligingsrisico door het gebruik van schaduw-IT. Werknemers werken op niet-gecontroleerde applicaties, clouddiensten of apparaten. Denk aan een rondslingerde USB-stick met gevoelige bedrijfsinformatie. Als bedrijf heb je geen zicht op dataverwerking. Waar bevindt de data zich? En hoe zorg je ervoor dat ongenodigde gasten deze niet in kunnen zien?

Bewerkingen

En denk aan de bewerkingen van deze data. Als daar geen zicht op is, kan dat negatieve gevolgen krijgen. Stel dat een medewerker een tablet heeft met een spreadsheetprogramma. Deze persoon maakt een rapportage, waarin verbanden worden gelegd en cellen gekoppeld. Het geheel ziet er prachtig uit. Maar de informatie blijkt niet juist te zijn. Hij presenteert deze informatie aan uw klant. En verwerkt het vervolgens in uw systeem. Gevolg is dat de informatie niet meer klopt.

Bepaalde informatie wordt dus gepresenteerd op opgeslagen als zijnde waar, terwijl deze onjuist blijkt te zijn. En als deze data weer teruggebracht wordt in de reguliere data van uw bedrijf, klopt de informatie niet meer. Onwenselijk dus. Om te zorgen voor betrouwbare en herleidbare informatie is het dus belangrijk om schaduw-IT te voorkomen.

Microsoft Office 365

Microsoft Office 365 heeft een beveiliging op meerdere niveaus. Vanaf een centrale console kunt u malware opsporen, bijlagen controleren op onveilige koppelen. Daarnaast bevordert werken in de cloud en met Microsoft Office 365 het samenwerken tussen medewerkers. Het gebruik van schaduw-IT wordt op deze manier teruggedrongen.

Angarde kan je hierin adviseren. En de benodigde applicaties inrichten. Dus wil je veilig werken in de cloud? Beschermt zijn tegen schaduw-IT en andere beveiligingsrisico’s? Neem dan contact met ons op.