Midden november vindt het grootste Java congres van Europa, Devoxx, plaats in Antwerpen. Als Java specialist en enthousiasteling was ik vanuit Angarde ook een week aanwezig op dit grote evenement. Dit keer zonder vooropgezet programma plan, maar de rode draad voor mij was toch wel het laatste nieuws van Java vanuit Oracle en de trend om steeds meer Machine Learning toe te passen.

Java 11
Het grote nieuws op Java vlak is dat Java flink opgeruimd gaat worden. Oracle wil af van verouderde API’s. Oracle gaat deze API’s markeren met @Deprecated zodat ze verwijderd worden in toekomstige releases. Daarnaast gaat er heel wat veranderen in de release cycle van Java. Alle Java gebruikers moeten een keuze gaan maken tussen de red pill en de blue pill, zoals Mark Rheinhold het verwoordde. Oftewel de keuze tussen een Long Time Support versie met een release cycle van 2 tot 3 jaar of voor de normale releases die elke 6 maanden uitgebracht gaan worden. Je kunt dan kiezen voor of eens in de 2 a 3 jaar voor een grotere migratie of eens in de 6 maanden voor een kleinere migratie. Ook gaat Oracle per 1 januari 2019 voor gebruik van Oracle JDK in productie geld vragen. Een alternatief voor gebruik van de Oracle JDK is het gebruiken van een OpenJDK, zoals Coretto, de OpenJDK van Amazon. Deze OpenJDK werd op Devoxx aangekondigd door niemand minder van James Gosling.

Machine Learning
Het aantal presentaties met als onderwerp Machine Learning neemt gestaag toe en verwacht een groei in toepassingen daarvan. Devoxx heeft dit jaar Machine Learning toegepast om op een betrouwbare wijze de zaalbezoekers te tellen. Dit via een RaspBerry Pi met camera. Het systeem heeft nog wel wat moeite met het detecteren van personen in een donkere ruimte, maar de betrouwbaarheidsfactor is al boven de 80%. Stephan Jansen heeft alvast een bedrijf opgericht countr.ai. We konden aan de hand van een voorbeeldfilm zien hoe personen gedetecteerd kon worden door de vision module.

Al met al weer een geslaagde week Devoxx achter de rug met veel informatie over de laatste ontwikkelingen van Java en Machine Learning.